Jens Jørgen Arnold: Maleren fra Hillerød

I slutningen af 1800-tallet var en ung mand fra Hillerød på vej til at gøre sig et navn som maler. Hans første værker var portrætter af hans familie og venner, men snart skulle han også blive kendt for andre typer malerier. Men før vi taler om Jens Jørgen Arnolds malerkarriere, skal vi først se på hans tidlige liv.

Jens Jørgen Arnold blev født i Hillerød

I slutningen af 1800-tallet var en ung mand fra Hillerød ved at gøre sig et navn som kunstmaler. Hans første værker var portrætter af hans familie og venner, men han blev snart også kendt for andre typer malerier. Men før vi taler om Jens Jørgen Arnolds malerkarriere, skal vi først se på hans tidlige liv.

Han begyndte i lære hos en guldsmed

Jens Jørgen Arnold begyndte sin tid som guldsmedslærling som 13-årig. Derefter gik han på Det Kongelige Danske Kunstakademi og studerede under Joakim Skovgaard. Han blev færdiguddannet fra skolen i 1906 og rejste til Paris, hvor han skulle møde andre medlemmer af Skagen Malergruppe. Efter at være vendt tilbage til Danmark tog han tilbage til Hillerød, før han senere endeligt bosatte sig i København. Under Første Verdenskrig fik Arnold sin første officielle maleropgave af kronprins Christian X til at male et portræt af dronning Alexandrines Døtre, der gik i skole på Hirschholm Slot nær København.

I 1902 blev han assistent hos maleren Peder Krøyer

Arnold blev assistent for Peder Krøyer i 1902 og begyndte at arbejde sammen med ham på produktionen af Krøyers maleri “Gadeskildrere” (1903). I sin tid som Krøyers assistent modtog Arnold råd fra maleren om komposition og farver.

Han er kendt for at male scener af hverdagslivet

Maleren i Hillerød er det, som Jens Jørgen Arnold var mest kendt for. Han malede hverdagsscener, ofte børn der legede eller folk der arbejdede i haver, og han indfangede det danske landskab smukt på sine lærreder.

Han blev gift med Lisbeth Holm, og de fik sammen datteren Agnes Arnold-Holm, som også blev kunstner. I 1933, kun to år efter sin første kones død, giftede han sig igen med Ruth Vase Petersen, med hvem han adopterede tvillinger – sønnen Peder (Peter) og datteren Hanne.